Skriv ut den här sidan

Ansvarsfull alkoholservering

STAD-utbildningen i ansvarsfull alkoholservering innehåller, förutom aktuell information från kommunens tillståndsenhet och Polisen, grundläggande kunskap om alkohollagen, alkoholens effekter, narkotika, bedömning av berusning och konflikthantering.

Syftet är att

  • Minska våld och skador relaterade till alkoholkonsumtion och droger på Stockholms restauranger.
  • Utveckla en restaurangkultur som motverkar servering till underåriga och överservering.

Ansvarsfull alkoholservering innebär i praktiken

  • Att inte servera alkohol till underåriga gäster.
  • Att inte servera alkohol till märkbart berusade gäster.
  • Att bli bättre på att förutse risksituationer och kunna ingripa på ett lämpligt sätt.

Utbildningen i ansvarsfull alkoholservering enligt STAD-modellen innehåller följande delar:

Dag 1:

  • Alkoholens medicinska effekter
  • Alkohollagen
  • Polisens arbete med narkotika i krogmiljö
  • Filmsekvenser och gruppdiskussioner

Dag 2:

  • Polisens arbete i krogmiljö
  • Skriftligt prov
  • Konflikthantering
  • Utvärdering av kursen

Efter godkänd utbildning får kursdeltagarna ett personligt diplom. Diplomering i STADs utbildning i ansvarsfull alkoholservering är i vissa fall kravställd för serveringspersonal på krogar med serveringstillstånd.

Kursen riktar sig främst till serveringspersonal men krögare, vakter och övrig restaurangpersonal är varmt välkomna att anmäla sig.